Ny blogg!

Jag har bytt bloggverktyg och passar samtidigt att slå ihop min vardagsblogg och bokbloggen.

Ni är välkomna till http://levaiflock.blogspot.com

Bokrecension: (Teach yourself) Sikhism - W. Owen Cole

Det finns bara ett skäl till varför jag har läst den här boken om Sikhism. Älsklingen är uppväxt i den här religionen och jag ville ha fakta som inte kom direkt från honom. Människor indoktrinerade i en religion kan vara en värdefull källa till kunskap. Jag har dock märkt att det kan vara svårt att skilja på religionens grundbutar och familjens värderingar.

Tyvärr är den här boken skriven av en engelsman som själv inte är sikh. Hade hellre velat ha en författare som var väl insatt teologiskt i religionen och själv praktiserande. Men man får inte alltid allt man vill ha. Det märks åtminstone att författaren umgåtts mycket med sikher.

Vad fick jag då ut av boken?
Sikhism är en religion som bygger på lärdomarna av tio Gurus. Guru Nanak var den första och levde och verkade i början av 1500-talet. Det är alltså en rätt ny religion. Den sista Gurun, Guru Gobind Singh dog i början av 1700-talet. Sedan dess har den stora massan inte haft någon Guru, även om min älskling har en. Religionen har sitt ursprung i Punjab, ett område som ligger längs gränsen mellan Indien och Pakistan, på båda sidor. 

Viktigast i religionen är att se alla människor som jämlika. Mat är en viktig symbol. Det vidspridda hinduiska renhetstänkandet leder bl.a. till att man blir rituellt nedsmutsad om man äter mat tillsammans med eller gjord av någon i ett kast under sig själv. Ett besök i en gurdwara, sikhisk böneplats, innebär, förutom bön, en enkel måltid tillsammans med alla andra som besöker gurdwaran. Och självklart är alla människor, oavsett kasthörighet, välkomna. Guru Nanak tillät inte hemgifter, mord på ingifta kvinnor p.g.a. bråk mellan familjerna (s.k. köksolyckor) eller sati, kvinnor som tar självmord genom att kasta sig på sin mans begravningsbål. Jämställdhet är som vanligt främst något som existerar i praktiken, men är framträdande i Guru Nanaks åsikter. 
Förutom det här jämlikhetstänkandet är teologin lik andra indiska religioner.

Informationen i boken tyckte jag var både pedagogisk och ganska lättläst, trots att det var engelska. Men en fråga har jag fortfarande inte svar på: Hur f-n bestämde de vem som skulle bli nästa Guru?!

♥ ♥ ♥
av 5 - Bra information, men kunde varit mer lättläst och med fler illustrationer. Dessutom hatade jag papperskvalitén.

Utmaning: Indien

Jag har länge eftersökt romaner av utländska, icke-västerländska författare. Men eftersom jag helst läser på svenska (det blir mest avkoppling då) så är utbudet inte särskilt stort. Indien är ett land med lång litterär berättartradition, men här i Sverige skulle man kunna tro att de inte ens lärt sig läsa ännu. Men nu har en del bokförlag börjat översätta en handfull av deras stora bokskatt. Tack till er säger jag bara!

Så jag har bestämt mig för att ägna resten av 2009 till att läsa en bok med indiskt ursprung i månaden. Författarna bor eller har bott i Indien större delen av sina liv. Jag har inriktat mig på yngre författare och någorlunda nyutgivna böcker.

Oktober: Branden i hjärtat - Mahasweta Devi
Novellsamling med tema samhälle och de utsattas rätt. Jag har läst den här boken förut men känner att den är värd en till omgång. Mahasweta Devi är från bengalen och skriver fortfarande vid en ålder på 83 år.

November: De små tingens Gud - Arundhati Roy
En bred, dramatisk och djupt berörande släktkrönika där den indiska historien vävs samman med familjegroll, jordisk lust, tvillingars oåtkomliga symbios, religions- och klassklyftor. Kring kärleken har kastsystemet byggt höga murar. Men inte alla lyder. Arundhati Roys debutroman De Små Tingens Gud belönades 1997 med Storbritanniens mest prestigefyllda litteraturpris: Booker-priset. Källa: bokus.se

December: Lyssna min dotter - Krishna Sobti
Under ett par dagar i livets slutskede, nedbäddad och ompysslad av sin nu vuxna dotter, gör en kvinna bokslut över sitt liv. Insikten om att det funnits ett annat liv än det hon levt, ständigt i familjens tjänst, gör sig påmind. Hon som drömde om att bestiga berg och resa världen över. Men svaren är inte så enkla som de först kan tyckas och under de många samtalen med dottern tar nya drömmar form. Lyssna min dotter är en storslagen hyllning till livet. Källa: bokus.se

Att det blev tre kvinnliga författare är inte så konstigt. Jag läser generellt mer böcker skrivna av kvinnor än av män. Men det var inget som jag försökte åstadkomma. Det bara blev så. Sällan något händer naturligt till kvinnors fördel.

Bokrecension: Den kompletta guiden till högskoleprovet

I oktober ska jag skriva högskoleprovet. För att komma in på den utbildning jag vill gå måste jag ha minst 1.7. Sist jag skrev, direkt efter gymnasiet, fick jag 1.3. Men tanke på den höga poängen jag vill ha så kände jag verkligen att jag behövde köpa en bok att träna med. Konstigt nog finns det inte så många träningsböcker inför högskoleprovet. När jag hade kollat upp de som finns så valde jag att köpa Den kompletta guiden till högskoleprovet, av Lukas Holmegaard och Nils Holmegaard.Snacka om att jag drog högvinsten. Den här boken är verkligen värd de 359 kronor den kostade mig. Författarna går igenom moment för moment och ger tips på hur man ska tänka för att lösa uppgiften för att maximera sina rätt. Jag tror till och med att deras genomgångar av matte- och diagramdelarna skulle vara till nytta för de som läser "vanliga" mattekurser. Det är så genomgående pedagogiskt och förklaringarna startar verkligen på noll och varje litet steg redovisas.

Jag fortsätter att plugga till provet utifrån boken. Den 24 oktober får jag reda på om den verkligen kan hjälpa mig fram till det resultat jag vill ha.

♥ ♥ ♥ ♥ ♥ av 5 - Ska du skriva högskoleprovet är det här boken du bör äga!

Bokrecension: Labyrinten - Kate Mosse

Amerikanskan Alice Tanner är i Frankrike på besök. En vän till henne, Shelagh, har gett henne chansen att hjälpa till på en utgrävning i bergskedjan Pyrenéerna. Samtidigt får hon information om att en för henne okänd faster har dött och testamenterat all sin egendom till Alice. Under utgrävningen ger sig Alice bort från gruppen för att undersöka något under ett stenblock – ett spänne. Men vad som döljer sig bakom stenblocket är långt mer intressant, men också mycket farligt.


800 år tidigare lever Alaïs, dotter till förvaltare Pelletier i Carcassona. Hon hittar ett lik i floden en dag. Detta leder henne till faders välbevarande hemlighet – böckerna. Mitt i intriger, svek och ett anstående krig ska böckerna räddas från ovärdiga händer.


Dessa två berättelser vävs samman på ett magnifikt sätt tills det inte längre finns något som skiljer Alice från Alaïs.


Labyrinten
är en spännande bok från början till slut. Det är ännu en bok i vågen av romaner som undersöker mysteriet den heliga graalen. Det är en berättelse förankrad i katolska kyrkans förföljelse av kättare – det första heliga korståget som riktade sig mot andra kristna på européisk mark. Men det är också en historia genomsyrad av frågor om lojalitet, kärlek och svek.


Det här är en riktig tegelsten. Det är en invecklad och något utdragen bok som kräver tid av läsaren men ger mycket mer tillbaka. Historien fångar mig, spänningen gör att jag knappt vill lägga ifrån mig boken. Något som jag inte säger ofta. Språket är ljuvligt men mer som en saklig deckare än flytande och svävande prosa. Men ändå - jag älskar den!

♥ ♥ ♥ ♥ ♥ av 5 – Köp den idag!


Pocket & Prassel - Bokpaket nr1Yogi te, chokladpraliner, ett anteckningsblock, Tusen strålande solar och Schmackos åt vovvarna.

Allt jättegott och boken har jag inte läst - perfekt alltså! Men som "mamma" blir man nog mest glad åt att "barnen" (läs: hundarna) får nått gott. Och gott tyckte de verkligen att det var. Schmackos går ALLTID ner. Så nu ska vovvarna få lite mer godis och jag ska göra te och smälla i mig resten av godiset. Sedan gäller det bara att övertyga Noname och Kia om att det inte blir mer hundgodis för stunden - så jag kan lägga mig och läsa klart boken. En liten stunds vila innan det är dags att sätta igång med det sista uppackandet. Dagen är redan planerad. 

 

Till sist: tack igen vem du nu är :) Jag ser redan fram emot nästa paket.


Hurra!

Jag har fått paketet från min hemliga bokvän nu! Både jag och hundarna blev jätteglada. Så tack tack tack vem du än är. Närmare beskrivning av paketet kommer. Ville bara snabbtacka :)

Tankar från tystnaden

Det har varit rätt tyst här. Men i flyttröran har jag inte alls hunnit läsa så mycket som jag vill. Men när får man det, egentligen?

Jag är halvvägs genom Labyrinten, av Kate Mosse, och det är spännande men lite utdraget. Kan lätt bli det när boken är 620 sidor. Och speciellt när berättelsen utgår från två helt olika människor. Just i den här boken är det en tjej som lever på 1200-talet och en som lever på 2000-talet. Visst, jag tycker väldigt mycket om den berättarstilen, så länge de två historietrådarna vävs ihop bra i slutet. Men det kan lätt bli långrandigt.

Idén till bokpaketet till min "Pocket&Prassel"-vän är nästan helt färdig. Boken är klar och prasslet är planerat. Men det visar sig att just det prasslet jag vill skicka inte är så lätt att få tag på som jag hoppades. Får väl gå runt och leta lite i affärerna någon dag... har ju ungefär en vecka på mig...


RSS 2.0